top of page

Proposta didàctica:

 

  1. Escolta atenta (Big picture): escoltem una i altra vegada la cançó prestant atenció als elements musicals i estructurals: qui toca, quan, on, per què i com. Ens fixem amb el timbre, la textura, la melodia, el ritme. Ens fixem amb els instruments, la mètrica, els solos, com comencen, com acaben, etc. Comparem versions diferents (audicions curtes i repetides de no més de 40 segons).

  2. Escolta participativa (Learning by doing): demanem als alumnes que facin alguna cosa mentre s'escolta: portar el pols, cantar la melodia, afegir una harmonia, un obstinat, mostrar amb el cos un ritme (percussió corporal), una estructura o una expressió. En aquest cas també calen multiples audicions i podem comparar, novament, diferents versions; així evitarem estereotipar una cultura amb un sol estil musical.

  3. Interpretació de la peça, amb els instruments de què es disposin cercant coherència amb els elements que s'han treballat. Com insisteix l'autora, l'autenticitat d'una interpretació no passa tant per un representació fidel (instruments, etc.) sinó adaptar-la amb coherència al nou context de destí, el de l'aula. 

  4. Creació de nova música: a partir dels elements característics apresos inventem noves extensions, variacions, improvisacions o petites composicions, ja sigui anant més enllà de la música o aplicant l'estil a altres músiques. 

  5. Connexió de la música amb la vida: la part més interdisciplinar, connectant la música amb la cultura. Com s’ensenya, com s’aprèn, com evoluciona al llarg del temps i de l’espai. Espai per a petites recerques. 

Fases inspirades en el model "World Music Pedagogy" de l'Smithsonian Folkways. Veure:

 

Campbell, P.S. (2018). Music, Education and Diversity. Building Cultures and Communities. New York, Teachers College Press (Columbia University).

bottom of page